Op vrijdag 01/03/2013 werd de eerste spadesteek van het project LIVAN 1 gerealiseerd door Minister H. Crevits, netjes voorafgaand aan het bevel van aanvang op 04/03/2013. Het project kadert in de investeringen van de Vlaamse regering in duurzame mobiliteitsoplossingen in Antwerpen en omvat o.a. de verdere afwerking en indienstname van twee metrokokers (in totaal ca 7 km koker) en de bijhorende stations die sinds eind jaren ‘70 van de vorige eeuw onder de grond liggen te wachten op hun finale bestemming. Anderzijds is er de tramverbinding tussen de Herentalse baan en de August Van de Wielelei die moet gerealiseerd worden en dit via de Ruggeveldlaan en de Florent Pauwelslei. Tenslotte is er “de antenne” vanaf de Ruggeveldlaan naar het rondpunt in Wommelgem. Bovengronds dus in totaal nog eens ca. 6 km enkel spoor. Op 05/03/2015 moet de tram rijden.
Publiek-Private-Samenwerking
Wat de contractvorm betreft gaat het niet om een gewone aanneming maar om een DBFM-overeenkomst (Design-Build-Finance-Maintain) die tussen de VVM De Lijn en een speciaal daartoe opgerichte SPV (Special Purpose Vehicle) werd afgesloten. De SPV zal het project in 2 jaar door Denys laten realiseren en vervolgens gedurende 25 jaar laten onderhouden.
Denys en spoorinfrastructuur ?
In het kader van de diversificatie werd eind 1993 beslist dat Denys voortaan ook spoorinfrastructuur zou gaan bouwen. Er waren/zijn immers gelijkenissen met de aanleg van leidingen. Ons eerste spoorwerk voor de VVM De Lijn startte begin 1994 en omvatte de uitrusting van de metrokokers tussen het Sportpaleis te Deurne en het Centraal Station te Antwerpen; dezelfde opdrachtgever en hetzelfde type tunnelkokers aldus als het net gestarte project. Sindsdien werken we regelmatig voor de trammaatschappijen De Lijn en MIVB. Het is mede door het vertrouwen en de know-how die we in de loop der jaren opgebouwd hebben dat we ook voor LIVAN 1 het laken naar ons hebben kunnen toetrekken... maar alleen dat was natuurlijk niet genoeg.
Niet voor niets
De totale bouwkost van het project bedraagt ca 70 mio euro. Het is dan ook te begrijpen dat er hard geknokt werd om dit project gegund te krijgen. Werkgelegenheid in tijden van crisis is belangrijk maar ook als referentie voor toekomstige projecten kan dit tellen. Twee BAFO’s (Best and Final Offer) waren er nodig om de concurrentie achter ons te laten en de definitieve contracten te kunnen ondertekenen.