Recordboring HDD van 1700m! (2008)
2008-07-10
Stellendam - Denys Engineers & Contractors heeft in Zuid-Holland een waterleiding van 1706 meter de grond ingetrokken. "Een Nederlands afstandsrecord met HDD-techniek", volgens commercieel directeur Martin van der Waal.
De waterleiding moet de bewoners van Goeree-Overflakkee ook in de toekomst van voldoende drinkwater voorzien. Over enkele jaren gaat de Haringvlietsluis namelijk op een kier. "Dan bestaat de kans, vooral in droge periodes, dat het water bij het huidige innamestation te zout wordt" legt Van der Waal uit. De nieuwe transportbuis van waterleidingbedrijf Evides is in totaal 5300 meter lang. Een groot deel van de leiding kon in een open ontgraving worden aangelegd. Voor 1706 meter gold dat niet; een sluis, een kanaal en een verkeersrotonde lagen hinderlijk op de route. Evides koos voor een boring van 1700 meter, 43 meter onder het maaiveld. Een moedige beslissing, meent Van der Waal. Daarmee zochten ze de grens op. In Nederland is deze afstand met HDD-techniek (horizontaal gestuurd boren) nooit eerder gedaan." In Duitsland, weet de directeur, is al wel eens een leiding van 2600 meter ingetrokken. Begrijpelijk vindt Van der Waal.
"Een leiding moet op het land zo recht mogelijk worden gebouwd. In Nederland vind je amper rechte stukken snelweg over die afstand." Recht aanleggen moet om scheurvorming in de corrosiewerende cementbekleding aan de binnenzijde van de buis voorkomen. De enkele "slingertjes" gaven uiteindelijk geen problemen.
Holle ruimtes
De lange afstand vroeg ook wik- en weegwerk van de bouwmeester. Tijdens het boren met 9,5 meter lange boorstangen en bentoniet moest hij vooral oppassen voor blow-outs. "Via holle ruimtes kan bentoniet de oppervlakte bereiken. Je weet nooit zeker of die er zijn. Daarom hield de bouwmeester de druk van bentoniet zo laag mogelijk. Maar, ook weer niet te laag, want het bentoniet met zand moest wel terug blijven komen." Retour gekomen bentoniet werd met een ontzandingsmachine gezuiverd." Rekening houdend met zout grondwater, een bedreiging voor de stabiliteit van bentoniet, boorde Denys per shift van 12 uur een gat van 200 meter. Hoewel de leiding een diameter van 600 millimeter heeft. werd het uiteindelijk geruimde boorgat 20 centimeter groter. "Om wrijvingsweerstand te beperken." Na de booroperatie en een zogeheten check-run (inspectie) moest en zou het intrekken op Koninginnedag beginnen. Wachten kon niet, omdat daarmee de stabiliteit van het boorgat op het spel zou komen te staan.
Fysieke trekkracht
Onder een hoek van 8 graden ging de leiding half tien 's avonds de grond in. Achttien uur later dook de stalen 'slang' gevuld met water, 850 ton zwaar, nabij Delta Expo (Haringvlietplein) weer op. "Omdat de leiding op rollen lag, was slechts 85 ton fysieke trekkracht nodig." Trots blikt Van der Waal terug op een spannend project met een werkterrein van 3.5 kilometer. "Achter de leiding hobbelde een kraan aan, die in de gaten hield of de transportbuis niet van de rollen zou vallen. Verder had het boorgat kunnen instorten." Noodtelefoontjes waren niet nodig. De champagne kon worden ontkurkt. "En we staken een dikke sigaar op. Iedereen was blij toen de leiding weer bovenkwam.”
(Bron: Thomas van Belzen, COBOUW nr55, 9-5-2008)